Publikováno

Seznamte se s mitrovskými býky

Čím jiným odstartovat naše vyprávění o Mitrově, než článkem věnovaným skotu plemene Aberdeen Angus? Pro první seznámení zamíříme ne do stodoly, ale rovnou na louku.

Právě tam je totiž najdeme.

Výhradně tam. Skot odolného a původně skotského masného plemene Aberdeen angus žije celý rok pod širým nebem. Nepotřebuje chlévy – dokonce i telata rodí klidně v -25 °C. Díky tomu má Angus celoročně přirozený pohyb i růst svalové hmoty.

Toto plemeno ale máme rádi i pro další vlastnosti, než je relativně jednoduchý chov:

  • Skot plemene Aberdeen Angus žije dlouho, matky se výborně starají o telata.
  • Má výtečné maso, které doporučují snad všichni kuchaři a vůbec každý, kdo ho kdy ochutnal. Je křehké, šťavnaté a chuťově pestré – některé kusy dokonce mohou připomínat i zvěřinu.
  • A myslíme si, že se do ne vždy vlídného podnebí Vysočiny hodí.

Pětsethlavé stádo na okolních pastvinách

Pokud vyrazíte na dlouhou procházku lukami kolem Mitrovského dvora a budete dobře počítat bezrohé hlavy, dojdete k číslu 500. Právě tolik kusů naše stále se rozšiřující stádo plemene Aberdeen Angus teď má.

Na 550 hektarech ekologických pastvin, které neviděly více než 10 let chemii, má absolutní volnost. Starají se o ně čtyři lidé a v případě potřeby je dokrmují směsí, kterou si zde sami vyrábíme. Krmivo je samozřejmě v biokvalitě – jediné, co do něj přidáváme, jsou kvalitní minerály prospěšné zvláště pro telata. A je tak dobré, že jej dokonce prodáváme i dalším farmářům.