Publikováno

Jak (NE)pokazit Steak

Hurá do supermarketu

Všichni víme, že kvalitní suroviny jsou základem dobrého výsledku vašeho kuchařského umění, ale pozor, u steaků BIO značka nestačí! Je třeba koupit maso vhodného plemene, správně odchovaného a vykrmeného a především zpracovaného zvířete!

Z lednice šup na pánev

Steak z lednice si uprostřed uchová nízkou teplotu třeba i celý den. Poměr teploty na povrchu steaku a uvnitř je klíčovým faktorem správně propečeného steaku.  Před přípravou musí mít maso pokojovou teplotu i uvnitř!

Dosolte si na talíři

Steak uvnitř neochutíte, o to víc je třeba zapracovat na jeho povrchu z obou stran. Stačí sůl a pepř, ale pokud chcete víc, musíte ještě předtím, než steak grilujete, na talíři již nic nedoženete!

Ať se nepřipálí

Gril nebo pánev, vždy pořádně rozpálit. Optimální teplota na přípravu steaku je mezi 220 – 250 °C. Pánev se silným dnem nebo ještě lépe gril na dřevěné uhlí s litinovým roštem udrží teplotu po celu dobu přípravy!

Propečení dotykem

Testování propečení steaku dotykem nebo pouhým pohledem ponecháme špičkovým kuchařům. My se spolehneme na stopky! Většina středně velkých steaků vyžaduje přípravu 4 + 3 minuty. Zeptejte se nás při nákupu, rádi vám poradíme.

Rychle jez

Před koncem grilování za pomocí kleští opečte kraje, kost nebo tukové krytí a nechejte steak zakrytý v teple a nebo zabalený v alobalu odpočinout. Distribuce nakumulovaného tepla a šťáv dokončí vaše dílo behěm pár minut!