Publikováno

Neřešte dvojí kvalitu potravin, řešte českou nekvalitu!

Média a politici se nyní před volbami do evropského parlamentu předhánějí v tom, jak zamezit dvojí kvalitě potravin. Chtělo by se říct “a komu tím prospějete?”

Dvojí kvalita znamená, že něčeho dáme méně nebo jinak do stejného obalu. Ale to, že v naprosto jiném obalu prodávají čeští výrobci (zejména ti velcí) naprosté sajrajty již důležité není? Není to náhodou spíš vizitka českého spotřebitele, který nečte etikety? Ruku na srdce, už jste si někdy v supermarketu nechali podat k prostudování katalog s popisem výrobků tzv. volně prodávaných nebo krájených? Visí obvykle obsluze za zády někde na zdi. V minulých článcích jsme často ukazovali na odpornosti českých výrobců, co vše lze koupit v obchodech. 

Zde je další příklad: výrobek se jmenuje DRŮBEŽÍ KRÉM (od firmy NOVAFRUCT) a s jistotou vám můžeme prozradit, že jediné, co v něm není, je drůbeží maso. Posuďte sami, zda si tento výrobek umíte představit třeba v rakouském SPARu.

Drůbeží krém (výrobce NOVAFRUCT)

Složení: masný vývar, 25% drůbeží separát (strojově oddělené maso, rozuměj rozmixované drůbeží skelety, tj. bílkovina, ale ne maso), vepřová slanina, játra, kůže, rýžová mouka, modifikovaný kukuřičný škrob, E471 (emulgátor), E621 (glutaman sodný, neboli dochucovadlo, aby to chutnalo po mase, mimo jiné způsobuje obezitu a je používán při laboratorních pokusech na krysách, u kterých je uměle způsobována obezita), barviva E150c, E120, sušená vaječná směs, pšenice, modifikovaný škrob, cibule a samozřejmě naše prokletá rychlosůl nebo také dusitanová solící směs E250.

A pak že paštika není žádná věda!