Publikováno

Potvrzeno, EET vám zvýší obsazenost!

Tedy alespoň podle prvních zkušeností v testovacím provozu. Čekání na účtenku totiž výrazně prodlouží dobu, po kterou se zákazník zdrží ve vašem podniku!

Asi je patrné, že nepatříme k těm, kdo naivně podporují sledovací nástroj finančí správy, nicméně i tak, jelikož i blbé zákony nezbývá než ctít, se pokusíme o objektivní popis toho, co nám do našeho nudného života tento IT bazmek přinesl.

  1. Používali jsme v restauraci cloudové řešení z Kanady (Lightspeed), které pro středně velké restaurace bezvadně stačí, využívá iPady, nemusíte mít počítač, lze používat mobilní tiskárnu (Bluetooth). Zpočátku nám slíbili, že EET naprogramují, ale s ohledem na nedostupnost informací z počátku roku 2016 nám v září potvrdili, že EET bude systém umět někdy v průbehu roku 2017. (nevyužijeme tak cca 18 tis Kč předplacený kredit na rok)
  2. Hledali jsme podobné cloudové řešení, ale zpočátku letošního roku bylo vše na trhu buďto all-in-one řešení typu krabička co vše umí a neptej se, nebo systémy drahé, s nutností instalovat server
  3. našli jsme konečně cloudové řešení, české, sympatické, zaplatili poplatek (5 tis Kč). V okamžiku, kdy jsme narazili na nejasnosti a chyby systému (například nám to nefungovalo stejně na iPadech), koupili jsme si proto nový tablet Android (5 tis Kč). Firma se po čase odmlčela, po měsíci pouze urgovala další platbu (nebudeme jmenovat, nechceme poškozovat)
  4. konečně se objevila firma s cloudovým řešením, sice rovněž s nutností mít alespoň 1 počátač s Windows v domě, ale jinak skvěle funguje na všech platformách a ročně nás vyjde méně, než původní systém (cca 7 tis, http://www.ikelp.com)
  5. největším problémem bylo nainstalovat tiskárny účtenek do Windows a propojit s prográmkem, který komunikuje s cloudovým ikelp a s finanční správou. Když se to povedlo, tak nám náš stařičký počítač s Windows klekl. Koupili jsme tedy repasovaný Dell (5 tis Kč) a vše provedli znovu.
Vše si instalujeme sami, tj práce technika a náš čas nepočítáme, přesto jsme nyní již na částce zavedení EET: 40 tis.

1. den na ostro! čtvrtek 10. 11. 2016

Vše se zpočátku jevilo funkční, měli jsme rezervaci 10 lidí na jednom stole, několik dalších stolů na oběd, vše probíhalo jak má, personál sice nový systém neumí ještě ovládat, ale to chce praxi. Najednou nešlo tisknout účtenky, systém se zasekával a my nevěděli proč? Je to problém počítače, programu nebo nefunguje komunikace s finanční správou? Po 3 restartech všeho (cca 30 min času) jsme volali poskytovateli internetového připojení a dozvěděli se, že je porucha tam. Za 30 minut vše jelo, následně se 30 minut zotavoval systém Windows a jeho propojení na tiskárny, mezitím číšník všechny zkasíroval na papírku. Zadal vše do kasy a odeslal. Večer jsem našel jednu účtenku, která nebyla odeslaná na FS, a tak jsem ji odeslal dodatečně.

Takže iKelp první den zvládnul na jedničku, ale internetové připojení zhavarovalo (byla námraza a špatné počasí, tak asi proto). Celková složitost systému posílání dat na FS však zajistilo zábavu několika lidem, kteří mají dělat zcela jinou práci. Zde vidíme hlavní problém. Dřív když nefungoval internet, tak jsme jednoduše ipad použili přes telefonního operátora (datové spojení). Nyní je to složitejší a normální smrtelník bude mít v kritických situacích co dělat. Uvidíme, co přinesou další dny.

Všem restauratérům přejeme hodně pevné nervy!

PS: málem bychom zapoměli: u nás FS zavedením EET nezíská ani korunu navíc, vše evidujeme oficiálně od počátku!