Publikováno

Kurz přípravy steaků 18. 3. 2022 (v 17 hod)

Naučíme vás připravit steak bez nakládání, dopékání, steaky s kostí, i bez kosti, zkrátka tak, jak to má být, když máte pořádnou flákotu masa a rozpálený gril. Součástí kurzu je také prohlídka celého provozu BIO porážky a bourárny v Mitrově.

Právě proto, že se zabýváme pastevním chovem, je náš přístup k přípravě jídel zaměřen na využití surovin prospěšných zdraví, a tak často naše kurzy z velké části věnujeme i tématům výživy a zdraví. Rozdíly mezi průmyslově vyráběnými potravinami a jídlem z farmy popisujeme na příkladech, které máme podloženy vlastními zkušenostmi a často přivedou účastníky kurzu ke zcela novému pohledu na roli potravin v životě.

Pokračování textu Kurz přípravy steaků 18. 3. 2022 (v 17 hod)
Publikováno 1 komentář

Mitrovská zvířata v zimě

Zima je stejně důležité období roku, jako všechna ostatní. Pokud je bílá a chladná, podílí se významnou měrou na přirozené obnově úrodnosti půdy, pomůže eliminovat škůdce a nežádoucí bakterie. S každým rozpuštěným sněhem se do půdy dostává velké množství dusíku, který sníh zachytává a šetrně jej vpravuje do půdy, aniž by narušil mikrobiální rovnováhu tak, jak se to děje při hnojení chemickém. Mrazy potlačí a nebo zahubí škodlivé bakterie, které se v místech koncentrace zvířat v letním období rychle množily a na polích redukují přemnožené hlodavce.

Pokračování textu Mitrovská zvířata v zimě
Publikováno Napsat komentář

Chemie v jídle, děti v ohrožení

Potravinářská chemie se do průmyslových výrobků pomalu, ale jistě vkrádá již téměř 50 let. Dnešní děti dostávají v různých sladkostech a průmyslových polotovarech daleko větší dávky různých syntetických látek, než jejich rodiče. Přičteme-li k tomu fakt, že dnešní děti žijí v daleko vyšším životním standardu, než děti před 30, 40, lze bez přehánění tvrdit, že veřejné zdraví je v ohrožení.

Člověk, aby žil, musí dýchat, jíst a pít. Jídlo představuje největší interakci s okolím člověka. Děje se několikrát denně. Co, člověk jí ovlivňuje jeho zdraví daleko víc, než si připouštíme. Moderní společnost se upíná především na vizuální stránku věci, tedy i jídlo posuzujeme pouze podle jeho vlivu na naši figuru, nikoliv zdraví orgánů.

Pokračování textu Chemie v jídle, děti v ohrožení
Publikováno Napsat komentář

Setkání farmářů v Mitrově

Milý farmáři, zejména ti skuteční, kteří hospodaříte nejenom na orné půdě a na loukách, ale zároveň se staráte o hospodářská zvířata. Máme pro vás připravenou důležitou událost, která by mohla změnit váš přístup k farmaření, a mohla by znamenat novou etapu ve vašem podnikání v udržitelnému zemědělství. 2. listopadu ve středu v 15 hod. se odehraje setkání v Mitrově, kde kromě farmářů pozveme také některé spolky podporující biopotraviny a udržitelné zemědělství.

Pokračování textu Setkání farmářů v Mitrově
Publikováno Napsat komentář

Proč jíst maso pasených zvířat

Prospívá vašemu zdraví

Jsme to, co jí to, co jíme! Zdravé zvíře poskytne na konci zdravé maso. Zdroj nejen živočišné bílkoviny a zdraví prospěšných tuků, ale i řady mikronutrientů, vitamínů a minerálů. V naší stravě čím dál víc používáme rostlinné tuky a bílkoviny.

Pokračování textu Proč jíst maso pasených zvířat